einfachverlässlichhilfreich

Rreth nesh

Icon About us

Rreth Gesund-informiert.at

Mirë se vini në Gesund-informiert.at. Kjo është një faqe interneti e Fondit Shëndetësor Steiermark. Na vjen mirë që jeni këtu.

A keni ndjerë ndonjëherë se nuk e kuptoni atë që po ju thoshte doktori? Apo u hutuat sepse gjetët informacione kontradiktore për shëndetin në internet dhe nuk dinit se çfarë të besoni? Po? Mos u shqetësoni. Nuk jeni të vetmit! Shumë njerëz ndihen njësoj si ju.

Çfarë na shtyn?

Studimet shkencore tregojnë se formimi shëndetësor nuk është aq i mirë në Austri dhe Shtajer. Formimi shëndetësor është aftësia për të gjetur, kuptuar, vlerësuar dhe zbatuar informacione të rëndësishme për shëndetin e dikujt në jetën e përditshme.

Shumë nga zgjedhjet tona kanë ndikim në shëndetin tonë. Megjithatë, shpesh mungojnë njohuritë se si të ushqehemi shëndetshëm, sa ushtrime i nevojiten trupit apo për çfarë ankesash duhet të shkoni në sistemin shëndetësor. Kjo duket e çuditshme në shikim të parë. Në fund të fundit, kurrë nuk ka pasur aq shumë informacion për temën e shëndetit sa ka sot. Nëse dëshironi, mund të gjeni informacione për tema shëndetësore në internet gjatë gjithë kohës.

Problemi me informacionin shëndetësor

Formimi i ulët shëndetësor shkaktohet, ndër të tjera, nga hendeku midis asaj që njerëzit dinë dhe kuptojnë dhe mënyrës se si përpunohet dhe komunikohet informacioni.

Shumë mjekë shpesh flasin me zhargon të ndërlikuar mjekësor. Fatkeqësisht, përveç informacioneve serioze shëndetësore, në internet ka edhe shumë informacionerreme dhe mashtruese. Shpesh këto janë reklama për produkte specifike. Sfida qëndron tek identifikimi i informacionit të mirë dhe të besueshëm. 

Qëllimi ynë

Të gjithë përfitojnë nga informacioni shëndetësor i mirë dhe i lehtë për t'u kuptuar! Informacioni i shëndetshëm i bën njohuritë në lidhje me shëndetin të thjeshta dhe të kuptueshme. Sipas kritereve të Informacionit të Mirë Shëndetësor. Në këtë mënyrë, ne duam t'ju mbështesim në marrjen e zgjedhjeve të shëndetshme.  

Kjo do t'ju mundësojë të kujdeseni më mirë për shëndetin tuaj dhe të dini se çfarë të bëni në rast sëmundjeje. Nuk ka më pse të bëni xhiro të tepërta apo boshe apo kohë të gjata pritjeje derisa të merrni ndihmën e duhur. E gjithë kjo jo vetëm që ju përmirëson shëndetin, por mbi të gjitha cilësinë e jetës suaj.

Autorët tanë

Përmbajtja e fushatës "Të informuar shëndetshëm" është rezultat i një procesi bashkëpunues. Tekstet përgatiten nga redaksia. Kjo përbëhet nga punonjës të zyrës së Fondit Shëndetësor të Shtajerit, Departamenti i Promovimit të Shëndetit dhe Public Health.

Tekstet janë përgatitur nga Public Health Team i Fondit Shëndetësor të Shtajerit në bashkëpunim të ngushtë me ekspertë të sektorit të shëndetësisë (shih burimet për temat përkatëse shëndetësore).

Anja Mandl Portrait

Anja Mandl

 

Portrait Bianca Heppner

Bianca Heppner

 

 

Financimi

"Të informuar shëndetshëm" financohet nga fondet publike të Fondit Shëndetësor të Shtajerit. Informacione të mëtejshme mbi financimin e Fondit Shëndetësor të Shtajerit mund të gjenden në bazën ligjore.
"Të informuar shëndetshëm" nuk pranon financime apo oferta promocionale. 

Ajo që ju ofrojmë 

Ne ofrojmë informacione shëndetësore tek të cilat mund të mbështeteni. Në një gjuhë të lehtë për t'u kuptuar. Të gjitha informacionet kanë cilësi të garantuar. Ne ju informojmë që të krijoni mendimin tuaj.

Në dokumentin tonë të metodologjisë do të gjeni më shumë informacion rreth mënyrës sonë të punës, kritereve të cilësisë dhe qëllimeve. 

Temat tona janë për këdo që është i interesuar për shëndetin ose është në kërkim të informacionit të besueshëm për sëmundje specifike. Ne shpjegojmë se si funksionon sistemi ynë i kujdesit shëndetësor dhe cilat shërbime ofrohen për ju. Meqenëse vijmë nga Shtajeri, ju paraqesim edhe oferta speciale në Shtajer.

Ne mbledhim njohuri nga burime të besueshme, përmbledhim dhe reduktojmë kompleksitetin. Këtu do të gjeni përgjigje për pyetjet tuaja. Në shumë vende ka lidhje drejt informacioneve të mëtejshme, të mira dhe referenca për ofertat dhe ofruesit e kujdesit shëndetësor në Shtajer. Gesund informiert Podcast është një suplement në faqen e internetit.

Grupet tona të synuara

Përmbajtja jonë është për të gjithë njerëzit që kërkojnë informacion të besueshëm shëndetësor. Në veçanti, sidoqoftë, dëshirojmë të mbështesim të moshuarit, njerëzit që vuajnë nga sëmundje kronike dhe personat me prejardhje emigracioni apo me prejardhje të pafavorshme shoqërore që të mund të marrin vendime të mira për shëndetin e tyre.

Profesionistët e shëndetësisë dhe njerëzit që duan të bëjnë diçka për formimin shëndetësor të të tjerëve do të gjejnë gjithashtu informacione praktike dhe mjete ndihmëse për zbatimin.

Me ndihmën e personazheve tona model, do të mësoni se si saktësisht mund t'ju ndihmojë gesund-informiert.at:

Walter

është 60 vjeç dhe në përgjithësi ndihet i shëndetshëm. Prej disa kohësh ai ndjen dhimbje në stomak të cilat nuk i njeh. Ai dëshiron të kërkojë në internet për të gjetur se nga mund të vijë dhimbja. Në gesund-informiert.at ai gjen këshilla se për çfarë duhet të ketë kujdes kur kërkon informacion në internet.

Icon Katharina

Katharina

është 42 vjeç dhe nënë e dy fëmijëve. Kur fëmijët e saj janë të sëmurë, ajo shpesh është shumë e shqetësuar. A duhet ta çojë fëmijën në spital apo të presë një herë? Në gesund-informiert.at Katharina gjen informacion për sistemin e kujdesit shëndetësor dhe vendin e duhur ku të paraqitet ajo vetë dhe fëmijët e saj.

Icon Ali

Ali

është 25 vjeç. Duke qenë se babai i tij vdiq në moshë të vogël, ai dëshiron t'i japë familjes këshilla se si të jetojë sa më shëndetshëm. Edhe pse flet mirë gjermanisht, e ka të vështirë të lexojë tekste të ndërlikuara. Në gesund-informiert.at, Ali gjen informacion të lehtë për t'u kuptuar dhe të qartë se si të jetojë shëndetshëm.

Icon Ingrid

Ingrid

është 52 vjeç, ka diabet tipi 2 dhe po trajtohet për të. Ajo shpesh nuk e kupton çfarë i thotë mjeku dhe nuk di çfarë të bëjë tamam në shtëpi. Ajo do të donte të bënte pyetje, por nuk guxon. Në gesund-informiert.at Ingridi mëson se si të përgatitet më mirë për vizitën e mjekut dhe çfarë pyetjesh t'i bëjë mjekut.

Icon Michaela

Michaela

35 vjeç, është asistente në klinikën e mjekut të familjes. Ajo shpesh pyetet nga pacientët se çfarë shërbimesh të tjera ka në dispozicion për ankesat e tyre. Në gesund-informiert.at, Michaela kërkon shërbime në sistemin e kujdesit shëndetësor të Shtajerit në mënyrë që të mund t'u sigurojë pacientëve informacion të besueshëm.

Icon Daniel

Daniel

51 vjeç, është mësues dhe dëshiron të promovojë formimin shëndetësor të nxënësve të tij.
Në gesund-informiert.at Daniel do të gjejë shembuj të praktikave më të mira dhe materiale informuese që mund t'i përdorë në shkollë.

Struktura e temave shëndetësore

Të gjitha temat shëndetësore kanë të njëjtën strukturë përmbajtjeje. Në këtë mënyrë, mund të përdorni mirë ofertën tonë të informacionit dhe të gjeni informacionin që është i rëndësishëm për ju në një kohë të shkurtër. Keni gjithnjë mundësinë t'i anashkaloni pjesët dhe të merrni prapëseprapë njohuri prej tyre. 

 • Faktet më të rëndësishme me një shikim: Të gjitha informacionet thelbësore me pak fjalë. 
 • Pyetjet e shpeshta: Jepni shpejt orientimin dhe përgjigjet.
 • Çfarë mund të bëj vetë: Këshilla praktike të përshtatshme për përdorim të përditshëm vetë.
 • Kuiz: Testoni njohuritë tuaja shëndetësore!
 • Dallimet midis meshkujve dhe femrave: Ndonjëherë trupi reagon ndryshe.
 • Video: Përmbajtja e ndërlikuar shpjegohet qartë.
 • Avantazhet dhe disavantazhet: Peshojeni para se të merrni një vendim për shëndetin tuaj.
 • Mitet: Çfarë është e vërtetë dhe çfarë nuk është? Ne sqarojmë dezinformatat e zakonshme.
 • Shifra, të dhëna dhe fakte: Nga Austria dhe veçanërisht nga Shtajeri.
 • Këshilla dhe ndihmë: Këtu do të gjeni shërbime dhe adresa profesionale të mbështetjes.
 • Për shembull: Kuptimi i përmbajtjes përmes tregimeve me personazhe të audiencës sonë. 
 • Informacione të mëtejshme: Për ata që duan të dinë më shumë.
 • Burimet: Këto janë burimet nga ku kemi hulumtuar informacionin tonë.

Si të gjeni përmbajtjen në faqen tonë të internetit

Përmbajtja jonë mund të gjendet përmes pikave të menysë. Përmbajtja veçanërisht e rëndësishme dhe e përditësuar është e lidhur në faqen kryesore. Në dritaren e kërkimit, mund të kërkoni lehtësisht për tema që ju interesojnë.

Nën Temat shëndetësore nga A-Z mund të kërkoni në rend alfabetik për tema shëndetësore. Në shumë faqe ne rekomandojmë tema që mund të jenë gjithashtu me interes për ju.

Ajo që nuk mund të bëjmë

Gesund-informiert.at nuk ofron këshilla individuale. Përmbajtja në faqen e internetit është për lehtësinë tuaj. Por ato NUK zëvendësojnë diskutimin drejtpërdrejt me mjekun. 

Ne ju paralajmërojmë shprehimisht të mos i bëni diagnozat as ta trajtoni veten apo të tjerët në bazë të përmbajtjes në këtë faqe interneti. Simptomat e sëmundjeve të ndryshme mund të jenë shumë të ngjashme. Prandaj, gjithmonë duhet t'i sqaroni simptomat tuaja te profesionisti mjekësor. Informacion i mëtejshëm

Gesundheitsthemen

Wissen wie man gesund lebt und bleibt, Krankheiten vorbeugt und welche Angebote unser Gesundheitssystem bietet.

GESUNDHEITSWEGWEISER

Wer Hilfe an der richtigen Stelle sucht, wird bestens versorgt und erspart sich unnötige Wege und lange Wartezeiten.

Hilfe & Tipps

Seriöse und richtige Informationen erkennen und wissen, wo man danach sucht. Tipps für bessere Arztgespräche.

Die Podcasts

Expertinnen und Experten beantworten Fragen rund um die Gesundheit. Einfach und verständlich.